Att dricka en härligt gräsgrön smoothie till 9-fikat är något av den största provokationen du kan göra i fikarummet. Testa får du se. Kommentarerna kommer garanterat att hagla och du kommer få typ en miljon frågor om vad det är för fel på din mentala status. Strunta i det. Att dricka en grön smoothie om dagen är dock något av det enklaste du kan göra för att för att förbättra hälsan. Dricker du gröna smoothies regelbundet får du mer energi, överlag bättre hälsa och dina tarmar kommer tacka dig. Att boosta kroppen inifrån och ut är det som skapar bäst hälsa på sikt. Ta hand om dig både invändigt och utvändigt – varje dag!

6 anledningar att dricka gröna smoothies!

1. Förbättrar din matsmältning

Gröna smoothies är fulla av fibrer som stöttar de goda bakterierna i tarmen. De är också laddade med enzymer för lättare matsmältning och bättre näringsupptag. Att mixa sönder bladen gör också att näringsämnena kommer fram och lättare tas upp av kroppen.

2. Du får i dig mycket grönsaker

Det optimala är att att äta 500-800 gram grönsaker och frukt varje dag. En stor anledning att föra in gröna smoothies i sin diet är att de ökar ditt intag av frukt och grönt väsentligt på ett väldigt snabbt och enkelt sätt. Gör du smoothies där du blandar i lite frukt också är det kanske lättare att få i sig mer av den riktigt gröna, som t.ex. grönkål, spenat, selleri mm.

3. Antioxidanter

Allt det gröna nyttiga (spenat, grönkål, avokado, gurka, äpple, selleri eller vad man nu har i sin gröna supersmoothie) understödjer kroppens reningsorgan och hjälper till att rena kroppen på mycket av de gifter vi dagligen får i oss via framförallt kost – såsom t.ex. processad mat med mättat fett och transfetter. Antioxidanterna skyddar våra celler genom att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. Oxidativ stress sker när de fria radikalernas nedbrytning är större än antioxidanternas närvaro. När vi lever ohälsosamt ökar nämligen denna process, exempelvis när vi röker, solar och äter hårt processad eller bränd mat. Även om vi utsätts för föroreningar och strålning eller om vi tränar väldigt hårt ökar denna nedbrytningsprocess. Det är då extra viktigt att få i sig tillräckligt med frukt och grönt.

4. Naturlig viktminskning

Ersätter du bullen eller smörgåsen med en grön smoothie regelbundet kommer du ha lättare att gå ned i vikt. Gröna smoothies innehåller mycket vitaminer, mineraler som signalerar till hjärnan att kroppen är full med näring och inte behöver äta mer. Gröna smoothies har också hög fiberhalt och låg fetthalt vilket hjälper till att balansera sockernivån och gör att man kan tappa i vikt om man i övrigt äter välbalanserad och rör på sig.

5. Finare hud

Att äta mer hälsosamt, speciellt med ökat intag av frukt och grönsaker, kopplas samman med renare hud med mer lyster och glans. Gröna smoothies är fulla av fibrer vilket hjälper kroppen att göra sig av med gifter genom lever, njurar och grovtarm, snarare än genom huden. Om tarmen är full och levern inte fungerar som den ska ”detoxar” kroppen nämligen genom huden i stället.

6  Mer energi

Att byta ut din frukostfralla mot en grön smoothie kommer att göra dig piggare, full av energi och mer alert. Testa får du se.

Det här är mitt grundrecept:

1/2 stånd stjälkselleri (ekologisk, vanlig är tokbesprutad)

1 äpple med skal och kärnhus 

1/2 ekologisk citron med skal (viktigt att den är ekologisk eftersom du använder skalet. Ja, skalet ska vara med och alla citrusfrukter besprutas galet mycket)

2 nävar grönkål

1-2 dl kallt vatten (eller den mängd du behöver för att få en drickvänlig konsistens)

1 tumme färsk skalad ingefära

Mixa till slät konsistens, späd med vatten vid behov. Vill du ha den sötare tillsätter du banan, gärna frusen. Önskar du mer fett lägger du i en näve cashewnötter eller en avokado. Citronen gör det hela mer basiskt. Skalet är det nyttigaste och innehåller mycket antioxidanter. Det kommer smaka mer citron än surt, men det räcker med en halv. Kom ihåg att din smoothie till största delen ska innehålla gröna grönsaker, så fuska inte med för mycket frukt. Då blir den för söt och en riktig blodsockerhöjare och det vill vi ju inte. Ju grönare drink desto bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *