Huden består av hela 70% kollagen men minskar hela tiden ju äldre vi blir. Kollagen är även en viktig del för hår och naglar. Kollagen är ett bioaktivt, komplext protein, en samling aminosyror (19 olika) och utgör 25-35% av allt protein i kroppen. Dessa finns i bindväv (hud) men också ett nödvändigt ämne för att bygga ben, brosk, blodkärlsväggar och senor. 

Kroppen producerar eget kollagen i en jämn takt ungefär tills vi blir 25 år. Sen börjar tyvärr produktionen avta och kroppen blir långsammare med att bygga upp kollagenet.

Brist på kollagen ger oss en tunnare och känsligare hud, vilken vi flesta känner av med åren. Påfrestningar  i form av sol och annan strålning bryter också ned vårt kollagen.

Kollagen är också bra för sömnen då det innehåller aminosyran glycin som kan bidra till bättre sömn. Kollagen hjälper även till att bygga upp tarmslemhinnan som då kan förebygga just en läckande tarm och bidra till intolerans mot vissa livsmedel, inflammation och autoimmuna sjukdomar. Kollagen ger också mer magsyra som främjar att maten kan smältas bättre och vi får ett bättre näringsupptag.

Kollagen ska även vara bra för leder genom att det bistår för att bygga starka och friska leder och skelett. När du tillför kollagen stimuleras kroppens egen bildning av kollagen och det leder till att lederna hålls hälsosamma och smidiga.

Så här säger en del leverantörer: Efter 4-6 veckor börjar de flesta se en förbättring av hudstrukturen, mjukare, mer återfuktad och att huden fått lyster. Efter ca 10 veckor börjar hår och naglar stärkas upp. Resultaten är såklart individuella och varierar efter hudtyp, ålder mm. 

Mitt tillvägagångssätt: Jag tog 5 gram/dag utblandat i vatten och använde 100% hydrolyserat mikrogranulatkollagen (från fisk). Ingen direkt smakupplevelse kan jag säga, så jag blandade det gärna i smoothie/juice. Spara inte blandningen utan drick den direkt!

Resultat: Hade inga vidare förhoppningar att detta skulle fungera, trots salig kusin som använder det. Märkte ingen direkt förändring förrän efter kanske sex veckor, då jag insåg att min torra, knottriga hud på överarmarna var len och mjuk! Wohoo! Huden blev överlag mycket lenare, mjukare och med mer lyster. Hade verkligen inte trott det.

Kommer fortsätta använda det då det är relativt billigt, betalade ca 199:- för 175 g.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *